Člověk míní…

Když už jsem vás třeba přesvedčil o tom, jak je bezva a správně vozit batoh, pojďme si říct něco o tom, že se pár chytrých hlav zamyslelo a trochu změnili pravidla hry.

Abych navázal na nadpis. Člověk míní a ježíšek mění, by měla znít celá věta. Dostal ose mi totiž do ruky One Up EDC Tool a to v podobě nářadí, které se vsouvá do krku vidlice. Opravdu zajímavé řešení od amíků. Najdete v něm mini nářadí s nejdůležitějšímy imbusy, nástroj k utažení závěrné matice na krku vidlice, nýtovač. Dají se do něj taky vložit rychlospojky. Na konci je našroubovanej plastovej tubus. Dá se vyměnit za bombičku k syfónu, takže už ani pumpa nebude třeba.

Pro úplný nováčky: pokud chceč využít šlehačkový bombičky, koukni třeba do krámu od našich Francouzských bratrů. Mají tam bombičku i s nástavcem za asi 250,- a bombičky pak bratru dobrých 30,-. Ten nástavec prostě budeš potřebovat.  

Pokud si ale zastáncem tradičnějších i když netradičně pojatých způsobů vožení nářadí a nechce se ti vrtat v kole, One Up pro tebe má ještě řešení v podobě pumpy v jejíchž útrobách se schovává to stejné nařadí a to One Up EDC PUMP. Pumpička se prodává samostatně, tudíž si budeš muset nářadí koupit zvlášť.

Jak to celé funguje a vypadá

Pokud zatoužíš po týhle fičuře, věz že to není úplně zadarmo (nářadí 1490,- a víčko s podložkama 690,-), a jo, bude to chtít i trochu tvojí zručnosti. Není se čeho bát instalace je jednodušší, než facka Rathovi. Nebudu tady popisovat konkrétně krok za krokem co a jak. Prostě se koukni na video níže. Je to mnohem efektivnější a rychlejší.

Takže, potřeba bude samozřejmě EDC TOOL SYSTEM, pak víčko a podložky, který si musíš koupit zvlášť. Zove se to EDC TOP CAP a je dostupný s černým nebo zelým víčkem. Pokud ti nejde do hlavy proč zvlášť a říkáš si něco jako ten kapitalismus je v améru fakt vostrej, tak to má úplně jednoduchý důvod. Je to totiž ideální pro toho, kdo má kol vícero. Nakonec to nejdůležitější, a to nářadí. Říkají mu EDC TAP. Stojí skoro litr a použiješ ho jednou. Mám ale dvě dobrý zprávy. Ta první je, že si ho můžeš vypůjčit třeba v protocycles, kde jsou i ochotný ti ho poslat na půjčení poštou. Pokud vím, protocycles.cz jsou jediní, kdo v tuhle chvíli (3.1.2018) tohle nářadíčko nabízí.  A nebo pokud si z Práglu, napiš a domluvíme se na půjčení.

Ještě důležitá informace: Sloupek vidlice musí být dlouhý alespoň 183mm. Skratším máš smolíka. Ideální je také Taper provedení, aby se dal dolů dát špunt, kterej to celý drží zespodu. 

I jinde se činí

Jako nehodlám tady protlačovat jen jednu značku že. Takže další zajímavým řešením je All In Multitool. Neměl jsem tohle nářadí v ruce, nebudu se tedy rozepisovat jak funguje nebo nefunguje. To už totiž zvládli soudruzi z dolekop.com

Prodává se momentálně za akčních 88 euro. Váží cca 113g. Moje info je takové, že na našem písečku All In Multitool zatím nikdo ofiko neprodává. Není však problém v naší globalizovaný době objednat si ho přímo z webu výrobce.

Kam s ním ptáš se? Do středu osy odpovím. Mělo by fungovat jak pro Sram tak Shimano dutý osy. Tentokrát ale nehrozí instalace jako třeba u One Up. Je to na bázi magnetů, jen zasuň a vyraž.

Opět v něm najdeš nejnutnější imbusy, torxy, křížák. Osa slouží jako ráčna. Za to palce hore, páč někteří z nás rádi dotahují na krev a s nářadím ve tvaru klasickýho šroubováku by to šlo ztuha. Podobně jako u One Up si můžeš na nářadí připevnit rychlospojky.

All In Multitool je dostupnej v šesti barvách. Černá, červená, žlutá, bleděmodrá, fialová a žabí hněv. 

Poslední do party

Posledním netradičním řešením je od Industry Nine a jmenuje se Matchsticks. Na tom si museli inženýři opravdu máknout. Je to totiž osa do předního kola a v ní je nářadí. Hustý co? 

Sára ti k tomu řekne víc.

Uvnitř najdeš nejnutnější Torx 25. Imbus 2mm, 2,5mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm. Nechybí ani nýtovač a samozřejmě ani prostor pro rychlospojky. Celek vypadá fantasticky. Barevných variant je celkem pět. Červená, oranžová, fialová, zelená a bleděmodrá. Celek vypadá dost robustně, přesto je váha 101g. Koupit se dá ve variantách jak Boost vidlic, tak klasik 100mm. Podmínkou však je šroubovací závit na vidlici. Tzn. Fox a nebo RochShox. U jiných máš prostě smůlu. Cena je 145dolarů. A v zemi mlékem a strdím oplývající opět chybí distributor. Proto objednávej na oficiálním webu.

Jako zajímavé řešení mi přijde uložení bitů. Jednoduše v plastový trubičce, odkud se bity vymáčknou. Nýtovačka je schovaná v rukojeti. Nákres tý nádhery postuju dole.

Je to všechno?

Nepochybuju o tom, že někde, někdo něco zase vymejšlí a snaží se urvat si trochu toho prostoru a peněz pro sebe. Nemůžu odpřísáhnout, tohle je vše. Tyto tři systémy mi přišly nejzajímavější a proto jsou tu. 

Sám za sebe můžu říct: Nejvíc se mi líbí Matchsticks, ale jako hrdý vlastník Aurona mám smůlu. Štěstí, že to ježuch věděl. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *