Kolik Fivetenů máš, tolikrát si bikerem?

Je to tak přátelé jsem se trochu pobláznil do týhle značky. Ale co naplat málokdo, kdo je zkusí, chce pak ještě jezdit v jinejch botkách. Cena sice není nicotná, ale například ta největší klasika se dá sehnat i okolo dvou tisíc tady a nebo pokud fandíte jako já domácím týmům zde. Osobně radši nakupuju v tom našem malým rybníčku než v cizině. Teda spíš si nechám darovat, protože to by bylo na jednoho hobbíka moc peněz. Navíc s klukama z Element Storu je vážně sranda a dělají to srdíčkem. Obvykle k botám dostaneš ještě fusekle a nově i náramky hlásající, že jsi biker. A když ti boty objedná tchýně  k narozkám, zavolají třeba, že nemají tu danou velikost a vážené paní doktorce zahlásí do telefonu: Zdar Elemenťačko, hele nejni, nejni velikost. Móžou bét v barvě černozemě? Jindy přísná paní doktorka pookřeje usměje se a řekne: Móže bét. Takže se pohodlně usaď, ber popkorn,mladou na klín a jdem na to.

Nezničitelný Freeridery

Začnu s těma, který mám už nějaký tři roky a ne a ne je zničit. Jasně, paty jsou prošmajdaný, barvy vybledlý, ale jinak drží jako židovská víra. Chodil sem je a jezdil přes dva roky. V podstatě jsem je ráno nazul a večer vyzul. Podrážku mají z materiálu Stealth S1, kterej nesjede z pedálu, ani kdybys stál na dvou pinech. Boty mají vyztuženou patu a vysokou podrážku okolo nohy, čiže noha je chráněná dobře. Jsou šitý a lepený z voděodolných materiálů. Pokud je teda impregnuješ. Pokud si ale nechceš ničit svůj přirozený pach domova smradem ze spreje, mám pro tebe elegantní řešení. Nepromokavý ponožky. I ty mám doma a něco k nim sepíšu.

Freeridery jsou určeny jak pro Hobbíky, tak pro profíky a snesou neuveřitelný věci. Říká se, že jednoduchý řešení bývá nejlepší. Tohle ale neplatí pro FiveTeny. Ty totiž rozhodně nejsou jednoduchý, zato stoprocentně spolehlivý a funkční ano.

Pro srovnání ještě fotka nový versus skoro tříletý botky.

Do bahenních lázní nazuješ?

Skoro totožný model. Freerider ELC jsou ve Fluorožlutý a nebo Psychedelic Red. Vozím je do totálních s***k a nebo třeba na sníh. Jsou víc vystlaný a tak i okolo nuly budou tvoje nožky v teplíčku. Navíc tyhle boty neprotečou, ani kdyby se bůh rozhodl znovu zatopit zemi. Jen bacha na velikosti. Mně je standardně 43 a díky vystlání jsou ELCéčka vevnitř o krapítek menší. Pokud ti jsou Freeridery 43 akorát, radši kup 43,5. Opravdu. Nespoléhal bych se, že se roztáhnou. Neroztáhnou. Podrážka je ze směsi Stealth Phantom. Je o něco tužší, drží však stejně dobře. Navíc jsou pevný jako svaly kanadskýho dřevorubce.

Pekelná kočka zadrápne-nepustí.

FiveTen Hellcat jsou obdobou Freeriderů jen, jak už tušíte, jsou určený pro SPD systémy. Mám ozkoužený jak na Shimano PD-M520 tak na Crankbrothers Mallet 1. Na pedálech obou výrobců fungovaly naprosto ukázkově. 

Použité materiály jsou následující: Podrážka Stealth S1, kůže (Jestli kočičí nevím. Ale jestli jo? Kočka se tváří jako prase), syntetika. 

Pekelná kočka je ještě o něco robustnější než ELCéčka. Taky važí bratru přes půl kila. Na webu se dočteš: Nejsou určeny do bláta a deště. Moje zkušenosti sou pozitivní i v mordoru.

Podrážka je maximálně tuhá, abys neztrácel moc energie při šlapání. Mají však ještě jednu vlastnost, díky který by to mohly být v podstatě jediný boty na všechno. Když se totiž přišroubuje dolů krytka dodávaná s botama, bez problémů se dají použít i na platformy! Bomba co?

Já mám teda starší model momentálně ve výprodeji za 2640,- zde. Koupil jsem je na cyklobazaru asi za 1500,- Ani jsem je nechtěl, ale nedokázal jsem je tam nechat. Za ty prachy. Asi to má co dělat s mým příjmením. 

Botky na dirt i rande?

Jasně! Model Dirtbag jsou přesně na tohle. Dojedeš si do školy, práce nebo si jen tak vyjedeš do města. Na starým rozvrzaným BMXku předvedeš pár tríčků před holkama a pak tu nejhezčí pozveš na pivo. A ona ne neřekne. Takhle to prostě funguje. Boty vypadají, že stojí trojku a přitom sou za půlku. A to je něco piv, že jo?

Směs, která tě drží na kole se jmenuje Stealth Marathon. Příjemně tuhá na kolo i bežný nošení. Zbytek je semiš. Trochu se o něj starej a dlouho bude sloužit. 

Co se týče velikosti, platí že délka stélky klasika. Stejná jako u jiných modelů, ale pokud máš vyšší palce, šáhni o půl čísla výš. Jak já debil trpěl první měsíc, to nechceš vědět. Jasně, mohl jsem je vrátit. Faktor hrdinství mě přemohl a já je vzal na rodinnou večeři. Co si budem. Během večeře jsem byl zutej. 

Jinak jsou to skvělý boty a já v nich něco nachodil. Jsou kotníkový a uzavřený, takže je nosím spíš na jaře a na podzim s dlouhejma gatěma. Do kraťasů se mi nelíbí.

Do města i na Sněžku.

To sou FiveTen Aescent. Opravdu vynikající bota na všechno. Na běžný nošení, vylezání hor, parkur. Vzdušný a jako vždy odolný materiály ze sebe ždímají maximální výkon od prvního kroku. Moje máma je původně obuvnice a vždy mi tlačila do hlavy abych nikdy nešetřil na botách. Ty jsou nejdůležitější. Aescenty podle mě nemají konkurenci. Nosím je od loňských Vánoc nepřetržitě a podle mě ještě sezónu určitě dají. Jasně. Cena je vyšší 2800,- Ale často se nestává aby boty vydržely dva roky a víc při každodenním nošení. Jakkoli tahle bota vypadá nenápadně, je to tichá voda, co břehy mele. Podrážka Stealth Mi6 a semiš se síťovinou zaručím že když se doma po celým dnu zuješ, kočka která tě víta neomdlí nebo se nepoblije. Pro traildoga zase díky absenci smradu nebudou zajímavý na kousání. Navíc díky zvláštnímu tvaru paty jsou nášlapy jistý a pohodlný. To prostě chceš. 

Sečteno a podtrženo

Každý boty mají svojí duši. Pro všechny je typický pohodlí, ne superpohodlí!  Kdekoli. Přijatelná cena. Vydrží jaxsviňa. A ještě dobře vypadají. No co byste chtěli víc, děcka? Vánoce jsou za rohem, přej si pořádný boty. Za deset let to oceníš věř mi. A teď už nečuč do kompu a radši sleduj přednášku. 

PS: Pokud ti kámoši říkají kutil Tim, tak zde najdeš něco pro tebe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *