Šemberské Stezky

Pár kilometrů od Českýho Brodu v Údolí Šembery vyrostly traily, který vybudoval místní buditel Pavel Kvasnička s bandou z Trutnov Trails. Stezky najdeš cca 500 metrů od zdejší hospůdky na fotbalovým hřišti. Hospůdka slouží i jako základna a krom Kofoly, piva a limonád se tady dá sníst i nějakej ten hermelín nebo utopenec. Pro Hobbíky a Hobbinky, jako jsem já, tedy přes třicet a s citlivějším zažíváním, je dobrá zpráva, že lesy jsou zde husté a hluboké. Nicméně věřím v brzkou dostupnost třeba hotovkové kuchyně nebo alespoň grilu. Dá se tu taky koupit tričko a tím přispět na údržbu trailů. Náramky jako mají Rychleby nebo TT jsem neviděl a popravdě se zapomněl zeptat. Tak jsme s Terezkou aspoň nechali pár drobných nalezených po kapsách.

U stezek je spojovací trail a Turistické Sezení U Veverky. U začátku červeného trailu je kus vysekaný louky pro parkovaní. Já ho zkušeně minul a zaparkoval u cesty, kde jsem viděl už dvě auta stát. Nevadí. Pokud můžu Pražákům poradit, příjemnější cesta je po Hradecký dálnici a skrz Český Brod než od jihu.

Co můžu čekat?

Traily jsou tu tři. Modrej se jmenuje Hláska, červenej Plynovod a černej Mrzák. Palec nahoru za odvahu při pojmenování nejtěžšího trailu, v dnešní progresivisticko levicový době. I když u nás je ještě celkem klid. A taky to samozřejmě může být jen náhoda. Což si myslím, že je nejpravděpodobnější.

Hláska je hladká jak zadeček miminka s mírnějšíma klopenkama, který nejsou tak utažený. Když se nebrzdí tak se to dá slušně rozjet. Za mě naprosto ideální pro naučení (sebe nebo třeba dětí) techniky jízdy.

Plynovod už je rychlejší a trochu drncavější. Je víc z kopce a klopenky jsou utaženější. Žádný záludnosti jsem tam nenašel. Jen mi vrtalo hlavou, jestli je povrch naschvál ne úplně hladkej, nebo jestli se trochu nespěchalo se stavbou a po pár deštích se nevyplavil místy trail, kterej nebyl dost zatuhlej. Nechci tím nikoho kritizovat, spíš je mi líto, že pak bude údržba náročnější na lidi i peníze.

Mrzák začíná takovou mini rock garden, která má asi odradit potenciálně méně technicky zdatné jedince. Proč ne. Tak jsme tam vlítli. Hrabanka i veliký klopky v údolíčku byly super. Sjezd z lávky potažený pletivem v pohodě. Pak ale přišlo na lámání chleba a já na tom mini sjezdu kolem skály nesmyslně vyhnědnul. No což, třeba příště. Dál už je to rychlý a není tam nikde nic nebezpečnýho.

Stoupací trail je příjemnej a dá se říct, krátkej. Může mít okolo šesti minut.

Mám přijet?

Určitě můžu doporučit všema deseti. Super pro začínající Hobbíky a Hobbinky a rodiny s dětma. Krátký traily, krátkej stoupák a příjemný posezení na hřišti. Jako nejdelší dojezdovou vzdálenost, která má podle mě smysl, bych zvolil 50km. Díky za dalších pár oficiálních trailů Pavle a TT, doufám a přeju si další růst Šemberek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *