SolarStorm X2

A bůh řekl: Budiž světlo. Tedy spíš Číňan. A myslel to smrtelně vážně. Není asi těžké odtušit, co se soudruhům honilo v hlavě když vymýšleli tohle světlo. Nejspíš něco jako: Chceme nelidský výkon (o tom v Číně přeci jen něco vědí), velkou kapacitu baterie a jako vedlejší účinek toho všeho i dlouhou životnost. Co dodat? Povedlo se jim to. Abyste si nemysleli že kecám, jako důkaz přikládám screenshot potvrzení objednávky. 

Ale jak to všechno začalo? Když jsem se porozhlížel po nějakém světle na kolo napadlo mě zeptat se kamaráda Vojty (Tímto mu ještě jednou děkuji za super radu a že nebyla jediná), jestli by o něčem nevěděl? Bez zaváhání mi řekl: Hele já mám Solarstorm X2 a nic lepšího za ty peníze neseženeš. Navíc led-expert.cz je distributor v ČR, takže si jí můžeš omrknout i na krámě na Smíchově.

Nebylo co řešit. Kouknul jsem na internet a za 1499,- objednal světlo s intenzitou dálkových světel u auta. No vážně. Po prvním nasazení na kolo a zapnutí v noci mě nečekalo příjemné překvapení. Spíš příjemný šok. Takovou sílu i na nejnižší mód jsem vážně nečekal. Byla to tehdy opravdu veliká změna oproti bludičkám, které jsem doposavad používal. Párkrát se mi stalo, že mě i problikalo auto, ale jen když jsem svítil na maximum. Ono se to nezdá. Když máte světlo před sebou. Potkal jsem ale párkrát někoho kdo měl tohle světlo na max a bylo to opravdu nepříjemné. Proto prosím všechny kdo jezdí po městě s tímhle malým sluncem, jezděte s nejnižší intenzitou. Je to fakt síla. Plnej knedlík tam naperte, až budete někde opravdu sami. Děkuju.

Specifikace

Solarstorm X2 je z hliníku a tvrzeného skla. Vodotěsnost IPX-6. (proti intenzivně tryskající vodě (voda z 12,5mm trysky míří na zařízení ze všech úhlů, při průtoku 100 litrů za minutu a tlaku 100 kN/m2 po dobu 3 minut ze vzdálenosti 3 metrů). 

K dispozici jsou tři režimy intenzity svitu Slunce 1200lm – Míň slunce 700lm – Unavený slunce 300lm a blikačku (Osoby trpící epilepsií raději nepoužívat). Dosvit je zhruba 250m. Baterie kterou mám já je Li-ion 7,2V 4400mAh. Dnes je tahle svítilna dodávaná s baterií Samsung 5200mAh. Délka kabelu od baterie je cca 55cm a délka kabelu ke svítilně cca 60cm. Pokud by ti to přišlo přeci jen málo, dá se dokoupit prodlužovací kablík 1m. Opravdu dobré je, že kabely se spojují šroubovacím uzávěrem, takže když vezmeš v lese větev, nerozpojí se.

Svítilna se přidělává pomocí gumiček. I po šesti letech mám původní. 

Výdrž je u nové udávána 2h 20min až 9h. No naplno mi vydrží tak něco přes hodinu a půl. (Může se to zdát málo, ale tenhle mód v podstatě nepoužívám.) Opět, to beru jako dobrou hodnotu po šesti letech. Já nejsem zrovna jeden z těch kdo by při dlouhodobém nepoužívání hlídali nabitost atd. Klidně jsem nechal vybít do mrtva a po dvou letech nabil a funguje. 

Balení dál obsahuje nabíječku, náhradní gumky, obal na baterii (taktéž mám pořád původní).

Rozměry svítilny jsou cca 60mm na šířku, 50mm na hloubku a 30mm na výšku. Váha je necelých 100g bez držáku. Rozměry baterie jsou cca 40 x 40 x 75mm a váha 185g. Dohromady tedy zhruba 300g i s držákem. 

Zaslouží si mé doporučení?

Rozhodně ano. Pokud hledáš odolné a výkonné světlo okolo patnácti stovek, Solarstorm X2 je jasná volba. Můj tip je nedávat na rám kola a řídítka, ale tak jak mám na fotkách. na gravelu se mi totiž stalo, že battery pack mi lehce poškrábal lak. A za druhé, podle mě je celkově lepší umístění na helmě z duvodu svitu tam, kam se dívám. Za další, když někoho potkám a nechci ho oslnit, můžu prostě na chvilku otočit hlavu od něj. Ohleduplnosti o dobré vůle není nikdy dost.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *