TAHLO. Odtáhni cokoli.

Ahoj Hobbíci a Hobbinky, jak víte, snažím se psát o produktech, o kterých se toho moc nedočtete. Buďto nejsou “dost v kurzu” nebo se můžou redaktorům zdát jako příliš okrajové téma.

Etablované magazíny se pak nerady pouští do velkých dobrodružství. 

A přitom okolo sebe máme tolik šikovných lidí, kteří zkouší něco na vlastní pěst kvalitně vyrobit, ale cenovku nechat na polovině než konkurence. Navíc to může být klidně i tvůj soused.

Co se týče magazínů, není se zase tolik čemu divit. Boj o každého jednoho z nás čtenářů a čtenářek zuří na všech frontách. Každá chyba může být potrestána velice tvrdě. Ale abych jim jen nekřivdil, redaktoři jsou srdcaři a nedivil bych se, kdyby pro časopis psali na vedlejšák, protože je vydavatel prostě nemá jak zaplatit. 

Mám to podobně. Jen nad sebou nemám ruku šéfredaktora. Pouze něžnou ručku korektorky, mé ženy.

Co jsem to vlastně…? Jo. Dnes bych se rád podíval na TAHLO. Jde o výsledek náhody, environmentálního zoufalství, nadšení, kamarádství a touhy po pěkném a funkčním produktu.

Vezměmež to však od začátku. Brouzdám po FB a vyskakuje na mě reklama na velice podobný produkt od jiné značky. “Pěkný” říkám si a píšu prodejci, jestli by se nedalo lano zapůjčit. Nechci nic zdarma ujišťuju. Avšak kupovat se mi taky nechce.

Odpověď prodejce lana mě moc nepotěšila. Sice byla milá, ale budoucí spolupráce z toho evidentně nebude. Nezoufám.

Náhle na mě v diskuzi na FB vypadlo lano značky TAHLO. Jal jsem se tedy klávesnice a napsal dotaz na zapůjčení. Odpověď mi přišla docela rychle. 

“Ahoj Hobbíku, stačí vybrat barvu a posílám.” Dokonce dostanu i karabinku pro snazší uchycení k čemukoli.

Moje nadšení nebralo konce. Vždy mě potěší ochota spolupráce, i přes fakt, že jsem maličký bloger. Navíc, když dostanu produkt zadarmo. Trochu se tak stydím za to, že mi trvá recenzi připravit. Ale nebyl čas. Nebyl čas. Pardon.

Co je TAHLO?

Je to pružné lano vyráběné v Česku. Můžeš na něm odtáhnout přítelkyni i kamaráda, kterej si dal o pár pivek víc, než by měl. V pozdějším věku odtáhneš dítě,  auto a dokonce i manželku po dvaceti letech manželství. Ano. Lano vydrží opravdu hodně. 

Obal je částečně recyklovaný i recyklovatelný. Opravdu se mi líbí. Dozvíte se z něj vše co potřebujete. Navíc nově se na něj bude tisknout jen jednou barvou, to mi bylo vysvětleno tak, že obal bude pak více EKO. (Čím méně barev, tím lépe.)

TAHLO se taky dá použít třeba jako pomůcka při cvičení. Stačí ho venku omotat okolo stromu a už posiluješ. Nebo potahat dítě začínající na běžkách. Pokud vlastníš Huskyho, tak naopak může on pomáhat tobě do kopců. Nechci nikomu nic vnucovat, ale Husky+saně+TAHLO by mohlo znamenat také spoustu srandy. 

S trochou fantazie se dá použít i jako “gumicuk” na přepravu těžších zásilek v autě, svázání lyží v kufru atd. 

Kde se vzalo….

Ale kde a jak se zrodil nápad na výrobu vlastního produktu? Na to jsem se ptal Jakuba. Majitele firmy TAHLO.

Jak jste se k nápadu na TAHLO dostal?

Koupil jsem si elektrokolo, které mi rozšířilo dojezd z 20-ti na 80 kilometrů. Zbytek rodiny ovšem zůstával kilometrážně daleko za mnou – přítelkyně, která e-kolo nechce a děti, kterým se zatím e-kola nekupují. Vzpomněl jsem si, jak mě táta v pradávných časech tahal na obyčejném gumicuku – což mě v dnešní době nepřišlo tak sexy a začal jsem z metráže zkoušet různá pružná lana. Pořád to ale nebylo ono.. Asi jsem hledal tak vehementně, že na mě jednou na internetu vyskočil jeden „hotový produkt“, který jsem si ihned koupil.. vyrobený v číně, převezený do USA a posléze prodaný do Evropy.. pořizovací cena 2000,- …vlasy mi vstávaly hrůzou na hlavě – z logistiky, ceny a nakonec i z jednoduchosti celého nápadu.

A fungovalo to. Zjistil jsem navíc, že podobných produktů je celá řada, ze pracuji na dávno objeveném principu a rád bych si pohrál vlastnostmi výrobků napříč nabídkou. Vyrobili jsem tedy s kamarádem první prototyp. Pak druhý..

Testovali jsme odpor a odolnost, správnou délku atd. 

Pak dalších několik kusů. A dalších pět pro známé. Dalších 25 pro jejich známé.

Dostáváli jsme cenné zpětné a vazby a TAHLO ladili. Lidi nás zastavovali na cyklostezkách a ptali se: Co to máme?

A tak jsme si řekli, že jich vyrobíme 200 kusů, a že se uvidí. Na koleni jsem za pár hodin vyrobil eshop a 200 lan jsme prodali za pár dní. To byla ještě lana šitá ručně.

Po tomto úspěchu jsme koupili profi stroj, který nám od cca pětistého kusu dělá profi spoje (stejně pevné, ale lépe vypadající). Nyní jsme schopni šít i více než 400 lan týdně. Řekl bych ve „volném čase“ neboť s kamarádem oba pracujeme i jinde.

Zaujalo mě: “Do šití TAHLA jsme zapojili šikovné seniory a tak má TAHLO skvělou přidanou hodnotu.”

V první fázi nikdo z nás neuměl šít. Stehy vypadaly? No strašně. Začalo to s mojí drahou maminkou, švadlenou a k ní jsme přizvali tři další seniory, kteří nám šili. 

Vzhledem k tomu, že jsme později posílili strojní arsenál, spolupracujeme teď se skupinkou cca 6/ti seniorů, kteří nám výrobky dokončují a balí. Na každém TAHLU je tedy stopa člověka, který by (jak sami říkají) za normálních okolnosti jen koukal na televizi. 

To je opravdu super. Obal vypadá pěkně. Takříkajíc “EKO/BIO” jsou použité recyklované materiály?

Ano, obal je z části recyklovaný a recyklovatelný. 

Nyní bude ještě o něco více díky použití více ekologických barev.

Chystáte i jiné barvy?

Vyrábíme jich momentálně pět. Příští týden přibude šestá barva.

Snažíme se barvy pojmenovávat zajímavými způsoby. Jde trochu o parodii na názvy barev iPhonů.

Ďábelsky ZELENÁ (Tu mám v testu), Radioaktivně ZELENÁ, Černo ČERNÁ, Rošťácky MODRÁ, Žůžově RŮŽOVÁ.

Název šesté barvy ještě nebyl potvrzen, ale dostal se ke mě pracovní název a je stejně hravý jako předchozí – Tonyho ZLATOŽLUTÁ.

Nekončící vývoj.

Pokud myslíš, že se kluci spokojili s prodejem a usli na vavřínech, tak opak je pravdou. Novinkou je bederní pás na běžky, který (jak kluci říkají) je pro ty, kdo to s taháním myslí smrtelně vážně. 

Palce nahoru. Já mám rád když se lidi dokážou svojí prací bavit. Z táhla totiž cítím jak rošťáckou klučičí hravost, tak dospěláckou zodpovědnost a touhu po kvalitním fungujícím produktu, který zároveň nemusí 2x kolem světa, než se dostane na pult našich obchůdků.

Co to stojí?

Samotné lano je za přívětivých 899,-kč. 

Bederní pás za 249,-kč.

Poutko s karabinou PREMIUM 129,-kč.

Poutko s karabinou BASIC 49-,kč.

TAHLO SET Elementál 1299,- kč. 

Rozhodně doporučím koupit celý set. Vyjde totiž jen o 109,-kč dráž, než samotné konkurenční lano.

Jak to celé funguje?

Vlastně velmi jednoduše a intuitivně. Pokud nemáš karabinu, ale jen samotné lano, zahákneš ho za špičku sedla a druhou stranu za představec. Stejně jako třeba na Pekláku na lanovce.

Já bych přece jen spíš volil druhou variantu. Provléci kolem řídítek okem a tím ho napevno spojit s oběma koly. Pokud si objednáš i karabinu, pak jsou možnosti uchycení na kole limitovány jen tvarem tvého rámu a velikostí kol. 

Trochu jsem se prvního tahání bál, ale nakonec to byla docela sranda. Terezce jsem díky tomu zbytečně neujížděl a neměl tak černé svědomí, že se trápí v kopci a já si na sluníčku lebedím a čekám, až se vyškrábe. 

Navíc jsem si připadal jako Jágr, kterej vždycky jezdil na tréninku s dvaceti kilovou vestou. 

Jak to pak letí po trailu i do kopce, když se odepnete ani nemusím říkat.

Navíc TAHLO není nijak těžké a ve váze batohu, vody a mého bříška se hravě ztratí. Reálně je určitě těžší lékárnička, kterou s sebou obvykle mám.

Nezbývá mi pak jiná možnost, než vřele doporučit nový, český produkt od kluků z malýho a popřát jim hodně štěstí v životě i na trailech. V podnikání netřeba, protože TAHLO zkrátka nemůže mít nespokojeného zákazníka.

1 názor na “TAHLO. Odtáhni cokoli.”

  1. Pingback: rebelt – originalita, modulovatelnost, kvalita - Hobbíkův Blog

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *